قرص فولیکوژن (Folicogen) یکی از بهترین مکملهای تخصصی برای تقویت رشد و سلامت مو و همچنین پیشگیری و درمان ریزش مو است. این قرص با فرمولاسیون پیوسته رهش، مواد مغذی را بهصورت تدریجی آزاد میکند، که این ویژگی به افزایش اثربخشی آن کمک میکند. در این مقاله قصد داریم با بررسی ترکیبات و عملکرد این محصول به این سوال پاسخ دهیم که ارتباط قرص فولیکوژن و چاقی چیست و آیا قرص فولیکوژن چاق کننده است یا خیر؟ از شما دعوت میکنیم تا انتهای این مقاله از مجله سلامت داروخانه آنلاین مفیدطب، با ما همراه باشید.
معرفی قرص فولیکوژن
قبل از این که به ارتباط بین قرص فولیکوژن و چاقی بپردازیم، خوب است ابتدا کمی با این محصول و ویژگیهای آن آشنا شویم.
قرص فولیکوژن یک محصول محبوب برای پیشگیری و درمان ریزش مو است. این قرص به طوری فرموله شده است که برای ریزش مویی که در اثر رژیم غذایی نامناسب ایجاد میشود، موثر باشد. (بنابراین فولیکوژن برای ریزش مو با ریشههای دیگر مانند علل هورمونی طراحی نشده است.) این قرص رویش و سلامت مو را بهبود بخشیده و از طریق تامین ویتامینها و مواد معدنی مورد نیاز بدن، به تحریک و بهبود عملکرد سلولی فولیکولهای مو میشود.
در زیر جدول ترکیبات این قرص را به همراه مقدار و درصدی از نیاز بدن که قرص فولیکوژن برطرف میکند را مشاهده میکنید:
ترکیبات | مقدار | درصد مقدار مورد نیاز روزانه |
ال-متیونین | ۲۵۰ mg | * |
ال-سیستین | ۵۰ mg | * |
روی (زینک سولفات) | ۱۵ mg | ۱۳۶ % |
فولیک اسید | ۱ mg | ۴۱۷ % |
مس (گلوکونات) | ۱ mg | ۱۱۱ % |
سلنیوم | ۰.۰۵ mg | ۹۱ % |
بیوتین | ۰.۲۵ mg | ۸۳۳ % |
ویتامین D3 | ۱۰۰۰ IU | ۱۲۵ % |
ویتامین B5 | ۹ mg | ۱۸۰ % |
ویتامین B6 | ۲ mg | ۱۱۷ % |
ویتامین E | ۸.۳۳ IU | ۵۰ % |
فولیکوژن بهگونهای فرموله شده است که مقدار مناسبی از مواد مغذی کلیدی مانند زینک، بیوتین و فولیک اسید را فراهم کند. همانطور که در جدول مشاهده میکنید برخی از این مقادیر بیشتر از نیاز روزانه توصیهشده (RDA) هستند. این موضوع عمدتاً به این دلیل است که مقادیر بیشتر از RDA در شرایط خاص، مانند ریزش مو ناشی از کمبود مواد مغذی، برای اثربخشی بهتر ضروری است. با این حال، دوزهای استفادهشده در این مکمل همچنان در حد ایمن (UL) قرار دارند و برای بهبود رشد و سلامت مو طراحی شدهاند.
کاربردها و خواص فولیکوژن
با توجه به ترکیبات قرص فولیکوژن، این محصول برای پیشگیری از ریزش موی ناشی از کمبود ریز مغذیها و نیز کمک به درمان آن موثر است. خواص قرص فولیکوژن به طور خلاصه عبارتند از:
- بهبود رویش و سلامت مو
- تقویت رشد و استحکام مو
- پیشگیری و درمان ریزش مو ناشی از رژیم غذایی نامناسب یا سوء تغذیه
- پیشگیری و درمان سوء تغذیه ناشی از مصرف داروها
- تحریک و بهبود عملکرد سلولی فولیکول های مو از طریق تامین ویتامین ها و مواد معدنی
حال که کمی با این قرص تخصصی تقویت مو آشنا شدید، در بخش بعد به تفصیل بیشتری به این میپردازیم که آیا قرص فولیکوژن باعث چاقی میشود یا خیر.
آیا قرص فولیکوژن چاق کننده است؟
قرص فولیکوژن حاوی اسیدهای آمینه ال-متیونین و ال-سیستین، ویتامین ها (ویتامین D، ویتامین B7 یا بیوتین، فولیک اسید، ویتامین B5، ویتامین B6 و ویتامین E) و مواد معدنی مختلف (زینک، مس و سلنیوم) است. در این بخش با بررسی هر یک از ترکیبات قرص فولیکوژن و این که هر کدام چاق کننده است یا خیر، به این سوال پاسخ میدهیم که ارتباط قرص فولیکوژن و چاقی چیست و آیا قرص فولیکوژن باعث چاقی میشود یا خیر؟
متیونین چاق کننده است؟
متیونین یک آمینو اسید برای سلامت پوست، مو، ناخن و استخوان است. این ماده آمینو اسیدی دارای گوگرد است که نقش حیاتی در رشد و ترمیم بافتها و رشد رگهای خونی جدید دارد.
متیونین در کنار سیستئین، ویتامینهای گروه B و چند ماده مغذی دیگر، در ساخت پروتئین جدید برای بدن نقش اساسی دارند. متیونین به خاطر داشتن گوگرد، از ریزش مو جلوگیری میکند. این آمینو اسید، درست مانند سیستئین، به استقامت مو و کاهش شکنندگی آن کمک مینماید.
در خصوص اثر متیونین موجود در قرص فولیکوژن و چاقی، بر اساس مطالعات موجود، این ماده اثر چاق کنندگی مشخصی ندارد.
تنها لازم به ذکر است که یک مطالعه روی افراد مبتلا به چاقی مفرط و سندرم متابولیک نشان داد که محدود کردن مقدار ال متیونین در رژیم غذایی آنها (محدود به مصرف تنها ۲ میلیگرم متیونین)، کاهش وزن در این افراد را نتیجه داد. با این حال، بر اساس این تحقیق نمیتوان به طور قطعی نتیجه گیری کرد که متیونین چاق کننده است. اگر شرایط مشابه با افراد این مطالعه (چاقی مفرط یا سندرم متابولیک) دارید، خوب است در مصرف قرص فولیکوژن که حاوی ۲۵۰ میلیگرم متیونین است، احتیاط کرده و با پزشک خود مشورت نمایید.
سیستین و ارتباط آن با چاقی
سیستین آمینو اسید دیگری است که از دو مولکول سیستئین تشکیل شده و هنگام مصرف در بدن به سیستئین تجزیه میشود. سیستئین نقش مهمی در سلامت مو، استحکام مو و تولید کراتین دارد. این ماده همچنین به افزایش مقاومت موها در برابر آسیبهای محیطی (مثل روشهای استایلینگ روزانه) کمک میکند.
سیستئین بهعنوان یک پیشساز گوگرد، در جابهجایی و استفاده بهتر از زینک و آهن (دو ماده معدنی حیاتی برای رشد مو) موثر است. بنابراین، مصرف سیستین موجود در فولیکوژن ممکن است به همراه این ریزمغذیها تاثیر بیشتری بر سلامت موها داشته باشد.
آیا سیستین موجود در فولیکوژن چاق کننده است؟ بر اساس برخی مطالعات، سیستئین میتواند اشتها را کاهش دهد. این اثر ممکن است از طریق کنترل ترشح هورمون گرلین (هورمون گرسنگی) و بهبود پاسخ بدن به این هورمون رخ دهد. تحقیقات انسانی و حیوانی نشان دادهاند که سیستئین میتواند به کاهش میل به غذا و تنظیم وزن کمک کند.
بنابراین، با توجه به اینکه سیستین موجود در قرص فولیکوژن در بدن به سیستئین تبدیل میشود، میتوان گفت این ماده احتمالاً اثر چاق کنندگی ندارد. این آمینو اسید حتی ممکن است در شرایط خاص به کاهش اشتها و کنترل وزن کمک کند. البته، این اثرات در شرایط عادی معمولاً بسیار جزئی هستند و تأثیر اصلی سیستین بر سلامت موها و بافتهای بدن متمرکز است.
ارتباط زینک سولفات موجود در قرص فولیکوژن و چاقی
زینک یکی از عناصر ضروری برای بدن است که نقشهای متعددی در حفظ سلامت پوست، مو و سیستم ایمنی دارد. این ماده معدنی به ترمیم پوست پس از زخم شدن کمک میکند و در تثبیت دیوارههای سلولی و جلوگیری از آسیبهای سلولی نقش دارد. زینک همچنین به عنوان آنتیاکسیدانی قوی عمل کرده و خواص ضدالتهابی دارد. همۀ این ویژگیها زینک را به عنصری کلیدی برای حفظ سلامت و تقویت مو تبدیل میکند.
حال آیا قرص فولیکوژن با داشتن زینک چاق کننده است؟ در واقع عنصر زینک علاوه بر نقشهای ذکرشده، برای داشتن اشتهای سالم نیز ضروری است و کمبود آن میتواند به کاهش اشتها منجر شود. بنابراین، مصرف زینک از طریق قرص فولیکوژن میتواند اشتهای شما را به حالت طبیعی بازگرداند. با این حال، زینک خود فاقد کالری است و خاصیت چاق کنندگی ندارد.
در نتیجه، زینک موجود در قرص فولیکوژن احتمال دارد که باعث افزایش اشتها شود، اما به طور مستقیم به چاقی نمیانجامد. این عنصر به تنظیم عملکردهای بدن کمک میکند و نقش اصلی آن در بهبود سلامت پوست و مو و تقویت سیستم ایمنی است.
مس گلوکونات و چاقی
پـِپتیدهای مس (به زبان ساده: زنجیره هایی از اسید آمینه) از راههای مختلفی به سلامت عمومی موها کمک میکند. یکی از این راهها، افزایش جریان خون در پوست است. تحقیقات نشان دادهاند که مس میتواند با تحریک فولیکولهای مو و تأمین اکسیژن کافی به آنها، رشد مو را تقویت کند. همچنین این عنصر برای حفظ سلامت پوست سر و جلوگیری از مشکلات مرتبط با کمبود مواد مغذی در مو ضروری است.
درباره ارتباط مس گلوکونات و چاقی، باید گفت که مس نیز مانند بسیاری از ریزمغذیهای دیگر در در فرآیند سوخت و ساز چربیها و کربوهیدراتها نقش دارد. کمبود مس میتواند باعث کاهش سرعت این فرآیندها و کاهش متابولیسم شود. بنابراین نه تنها این ریزمغذی را نمیتوان چاق کننده در نظر گرفت، بلکه با تامین مس از طریق قرص فولیکوژن، به سلامت متابولیسم بدن خود کمک خواهید کرد.
سلنیوم چاق کننده است؟
سلنیوم یک آنتیاکسیدان قوی است که با کنترل تعداد رادیکالهای آزاد به کاهش استرس اکسیداتیو و محافظت از سلولها در برابر آسیب کمک میکند. این ماده معدنی نقش حیاتی در عملکرد غده تیروئید دارد که تنظیمکننده اصلی متابولیسم بدن است. سلنیوم همچنین در تولید DNA و محافظت از سلولها در برابر آسیبهای محیطی و داخلی نقش کلیدی ایفا میکند.
طبق تحقیقات، کمبود سلنیوم ممکن است باعث اختلال در عملکرد تیروئید شده و به کاهش متابولیسم و در نتیجه افزایش وزن منجر شود. بنابراین مصرف سلنیوم نیز نمیتواند چاق کننده باشد؛ بلکه تامین کافی این ماده از طریق قرص فولیکوژن یا روشهای دیگر میتواند در حفظ متابولیسم سالم و بهبود متابولیسم بدن نقش مثبتی نیز داشته باشد.
ویتامین های گروه B و چاقی
قرص فولیکوژن حاوی ۴ عضو از خانواده ویتامینهای B است: B5، B6، B7 و B9. برخی از این ویتامینها علاوه بر نقش کلیدی در تولید انرژی از غذاها، به طور غیرمستقیم میتوانند به حفظ اشتهای سالم کمک کنند. اگرچه این ویتامینها به صورت مستقیم روی چاقی اثری ندارند، کمبود آنها ممکن است به کاهش اشتها منجر شود. مصرف قرص فولیکوژن میتواند با جبران این کمبودها، اشتهای از دست رفته را به حالت نرمال بازگرداند. پس نمیتوان گفت که قرص فولیکوژن با داشتن این ویتامین ها چاق کننده است.
ویتامین D3 در چاق شدن موثر است؟
ویتامین D3 نقش مهمی در جذب بهتر کلسیم، افزایش تراکم استخوانها و سلامت عمومی بدن دارد. علاوه بر این، ویتامین D3 برای رشد و سلامت مو نیز ضروری است. این ویتامین با تحریک کراتینوسیتها (سلولهای تولیدکنندۀ کراتین) در پوست سر، به تقویت رشد فولیکولهای مو و جلوگیری از ریزش مو کمک میکند.
برخی مطالعات نشان دادهاند که کمبود ویتامین D3 ممکن است با افزایش وزن و چاقی مرتبط باشد. پس مصرف کافی ویتامین D3 به بهبود متابولیسم بدن و حمایت از کاهش وزن در افرادی که کمبود دارند، کمک میکند. بنابراین، ویتامین D3 موجود در فولیکوژن اثری چاق کننده ندارد.
ویتامین E نقشی در چاقی دارد؟
ویتامین E، یک آنتی اکسیدان بسیار قوی محسوب میشود. تحقیقات نشان دادهاند که مصرف ویتامین E (در مقابل مصرف دارونما) در افرادی که ریزش مو دارند، باعث تقویت رشد موی آنها میشود. این نتیجه را به همان خاصیت آنتی اکسیدانی ویتامین E نسبت میدهند.
ویتامین E به بهبود جریان خون در بدن کمک میکند که این موضوع تاثیر خود را در افزایش رشد مو میگذارد.
تحقیقات نشان دادهاند که ویتامین E تاثیر خاصی روی وزن و شاخص توده بدنی (BMI) ندارد.
نتیجهگیری درباره ارتباط قرص فولیکوژن و چاقی
حال پس از بررسی تک به تک ترکیبات میتوان گفت که قرص فولیکوژن چاق کننده است یا خیر؟
در ابتدا باید تأکید کرد که قرص فولیکوژن یک محصول تخصصی برای سلامت مو و پوست و درمان ریزش مو است و هدف آن افزایش اشتها یا وزن نیست؛ پس قرص فولیکوژن و چاقی ارتباط مستقیمی ندارند و این مکمل به خودیِ خود چاق کننده نیست. حال برای بررسی چاقی به عنوان یکی از عوارض قرص فولیکوژن، باید گفت که اگر کمبود ویتامین یا ماده معدنی (بهویژه ویتامینهای B1، B6، B12 یا زینک) داشته باشید که در اثر آن اشتهای شما کم شده باشد، این قرص میتواند به برگشت اشتهای شما به حالت نرمال کمک کند. حال اگر با افزایش اشتها، کالری اضافه دریافت کنید و آن را نسوزانید، میتواند به چاقی و افزایش وزن منجر شود. (استثنائاً، همانطور که پیشتر درباره متیونین موجود در ترکیبات قرص فولیکوژن توضیح دادیم، توصیه میشود افرادی که به چاقی مفرط و سندرم متابولیک دچار هستند، قبل از مصرف فولیکوژن، نظر پزشک خود را جویا شوند.)
از طرف دیگر، اگر در اثر کمبود برخی از ریزمغذیها، متابولیسم شما کاهش یافته و به این خاطر به چاقی دچار شده باشید، مصرف قرص فولیکوژن در کنار تقویت موی شما، حتی ممکن است به فرآیند کاهش وزنتان کمک هم بکند؛ چرا که با برطرف شدن کمبودها، سوخت و ساز بدن شما به حالت سالم و عادی برمیگردد. به علاوه، ترکیب سیستین موجود در فولیکوژن ممکن است با کاهش اشتها تأثیر مثبتی بر کنترل وزن داشته باشد.
باید توجه داشت که در رابطه با تاثیر فولیکوژن بر چاقی یا لاغری یا تغییر اشتها، مطالعه علمی مستقیمی انجام نشده و ما سعی کردیم با تحلیل ترکیبات این محصول و دادههای علمی موجود، درباره این موضوع نتیجهگیری کنیم. همچنین، میتوان در نظر داشت که افرادی که این مکمل را مصرف کردهاند، در فضای مجازی نظرات مختلفی مثل افزایش اشتها، عدم تاثیر بر اشتها، افزایش انرژی و… ثبت کردهاند. بنابراین، تأثیر فولیکوژن بر اشتها، وزن یا متابولیسم میتواند بسته به شرایط بدنی و نیازهای اولیه هر فرد متفاوت باشد. در برخی افراد ممکن است تأثیراتی در این زمینه مشاهده شود، در حالی که در برخی دیگر هیچ تغییری ایجاد نشود.
نکته آخر
در این مقاله ارتباط فولیکوژن با چاقی و چاق کننده بودن یا نبودنِ این مکمل را بررسی کردیم. به طور کلی، چنانچه مواد مغذی ضروری برای بدن را از طریق رژیم غذایی دریافت نمیکنید یا کمبودی دارید، برای داشتن پوست و موی سالم و البته سلامت کلی بدن، لازم است مکملی متناسب با نیازهایتان مانند قرص فولیکوژن را فارغ از خاصیت چاق کنندگی یا لاغر کنندگی مصرف کنید (خصوصاً بعد از انجام آزمایشات و مشورت با پزشک).
حال اگر در اثر مصرف این محصولات، افزایش یا کاهش اشتها یا وزن ناخواسته را در خود مشاهده کردید، میتوانید با تکنیکهای مختلف، با آن مقابله کنید. مثلا اگر با مصرف زینک یا ویتامینهای گروه B از طریق مکمل، اشتهای شما ناخواسته زیاد شد، میتوانید با خوردن خوراکیهای کم کالری، غذاهای پروتئین دار و سبزیجات فراوان، احساس سیری خود را در طول روز بیشتر کنید تا این افزایش اشتها، نهایتا به افزایش وزن و چاقی شما منجر نشود.
***
توجه: مقالات مرتبط با پزشکی و سلامت داروخانه مفید طب از منابع معتبر داخلی و خارجی تهیه شدهاند و صرفا جنبه اطلاع رسانی دارند، بنابراین توصیه درمانی و پزشکی محسوب نمیشوند. در صورتی که مشکل پزشکی دارید، لازم است تا برای تشخیص و درمان به پزشک مراجعه نمایید.
2 دیدگاه دربارهٔ «قرص فولیکوژن و چاقی چه ارتباطی دارند؟»
کاش چاق کننده هم بود . چون من یه چیزی میخوام برای پوست و مو و چاق کننده هم باشه
با سلام اکثر مکمل های تقویت مو محتوی زینک و ویتامین های ب هستند. مصرف زینک و ویتامین های ب در بسیاری از افراد افزایش اشتها را به همراه دارد. حال اگر در پاسخ یه این افزایش اشتها، مواد غذایی پرکالری میل کنید، وزن شما افزایش خواهد یافت. در غیر اینصورت، تغییر قابل توجهی در وزن نخواهید داشت.
با احترام دکتر داروساز